loading...
معماری
علی کیان بازدید : 11 سه شنبه 12 فروردین 1393 نظرات (0)
پس از برگزاری مسابقه ای در سال 2007 ، شرکت معماری زاها حدید برای طراحی مرکز فرهنگی حیدر علی اُف برگزیده شد. معمار ایرانی تیم طراحی شرکت زاها حدید، خانم "سارا شیخ اکبری" مسئولیت طراحی داخلی این پروژه را بر عهده داشته است.
مرکز فرهنگی حیدر علی اُف آذربایجان - زاها حدید

 به عنوان عضو سابق اتحاد جماهیر شوروی، طراحی شهری و معماری باکو پایتخت کشور آذربایجان واقع در ساحل غربی دریای خزر، به شدت تحت تاثیر طرح ریزی آن دوران بوده است. از زمان استقلال این کشور در سال ۱۹۹۱ آذربایجان سرمایه گذاری های سنگینی در مدرن سازی و توسعه زیرساخت ها و معماری باکو انجام داده است و از میراث معماری شوروی به تدریج دور گشته است.


پس از برگزاری مسابقه ای در سال ۲۰۰۷ ، شرکت معماری زاها حدید برای طراحی مرکز فرهنگی حیدر علی اُف برگزیده شد.


این ساختمان برای تبدیل شدن به محل اصلی برنامه های فرهنگی کشور طراحی گشته است، فرم و هندسه ی شگفت این بنا در مقابل معماری خشک دوران شوروی که در باکو بسیار رواج داشته قرار گرفته است و به جرأت آن را در هم می شکند، از سوی دیگر این بنا درک و احساسات لطیف فرهنگ آذری را به نمایش میگذارد و چهره ی خوش بین یک ملت را نشان میدهد که نگاهشان رو به سوی آینده است.

طرح مرکز فرهنگی حیدر علی اُف، ارتباطی سیال و پیوسته بین درون ساختمان و میدان اطرافش برقرار کرده است.


این میدان به عنوان سطح زمین که به تمام قسمت های بافت شهر باکو دسترسی دارد خیز برمیدارد تا فضای عمومی داخل ساختمان را در برگیرد و سلسله مراتب فضاهای به هم پیوسته برای مراسمات و اتفاقات فرهنگی معاصر و سنتی آذربایجان را تعریف نماید.

فرم بندی حجم به نحوی استادانه، با امواج و انشعاب، تا شدگی ها و انعطافش سطح میدان را به چشم انداز معمارانه ای مبدل نموده که عمکردهای بسیاری ایفا می نماید از جمله خوشآمدگویی، دعوت، پذیرایی و هدایت بازدیدکنندگان به سطوح مختلف درون بنا.


ساختمان با حالت خاص خود مرز اختلاف مرسوم میان بنای معمارانه و چشم انداز شهری را محو نموده است.

ساختمان چه به لحاظ طراحی داخلی و چه طراحی بیرونی این میدان را در لفاف خود گرفته است، به آن شکل داده و به زمین می نشاند.

سیالیت و جریان در معماری این منطقه چیز جدیدی نیست. در معماری اسلامی ردیف ها، شبکه ها، یا دنباله ستون هایی که رو به بی نهایت میروند همانند درختان در جنگل، فضایی عاری از وقفه ایجاد می نمایند و الگوهای تزئینی و خطاطی های به هم پیوسته که از کف فرش ها تا دیوار، از دیوارها تا سقف و از سقف ها تا گنبد امتداد یافته اند ارتباط یکپارچه ای را نشان میدهد که مرزهای عناصر معماری و سطح زمین اقامتی را در خود محو نموده است.

هدف طراح پیوند دادن درک تاریخی از معماری این محل نه بوسیله ی تقلید یا تحدید استفاده از اشکال آن بلکه ارتقاء آن به تفسیر محکم امروزین بوده که یک درک ظریف و بی بدیل را منعکس میسازد.


در پاسخ به اُفت مستقیم ارتفاع توپوگرافی که معمولاً باعث تقسیم شدن سایت به چند سطح و طبقه میشود این پروژه یک تراس دقیق ارائه کرده که با شیب سایت همراه شده و ارتباطات و مسیرهای ثانویه بین ساختمان، میدان شهر و پارکینگ زیرزمین را کنترل میکند. این راه حل از حفاری های اضافی جلوگیری کرده و شرایط نامساعد سایت شیب دار را به مزیت کلیدی در طراحی مبدل ساخته است.

یکی از عناصر چالش بر انگیز و البته مورد انتقاد، موضوع توسعه ی معمارانه پوسته ساختمان بوده است. جاه طلبی معمار رسیدن به سطح نمایی بوده که در حالتی موزون بسیار به هم پیوسته و یکپارچه باشد و تماماً یک جنس به نظر آید. این امر توسط یک دامنه وسیع از عملیات فوق تخصصی، ساخت و ساز منطقی و سیستم های تکنیکی که همه باید یکجا جمع و متحد میشد میسر گشت.


استفاده پیشرفته از برنامه های رایانه ای اجازه کنترل پیوسته و برقراری ارتباطات پیچیده بین تمام اجزای مختلف شرکت کننده در این پروژه را داد.

سازه ی مرکز فرهنگی حیدر علی اُف متشکل از مشارکت دو سیستم است؛ سازه بتنی که با سیستم سازه فضاکار ترکیب گشته تا به ستون هایی با فواصل وسیع دست پیدا نماید و بدین جهت عناصر عمودی سازه توسط سیستم دیوارها مستور گشته اند تا بازدیدکنندگان سیالیت و جریان بدون وقفه در فضای داخل را تجربه نمایند.


هندسه ویژه ی سطوح، نیازمند یک سازه ی بی قید و شرط و شگرف بود و بدین جهت ستون های خمیده چکمه ای در سازه به کار رفت که ساخت پوسته واژگون شده سطوح را از سطج زمین تا غرب ساختمان امکان پذیر سازد و کام و زبانه ای که از سر تیرهای پیش آمده باریک میشوند و پوشش ساختمان را تا شرق سایت پشتیبانی میکنند به کار رفت.

سیستم سازه فضاکار امکان خلق فرم آزاد سازه را میسر کرد و زمان قابل توجهی را در پروسه ساخت و ساز صرفه جویی نمود، زیرسازی بنا با ارتباط منعطف میان شبکه صلب سازه فضایی و درزهای فرم آزاد پوشش نما درهم آمیخته شده است.


درزهای موجود در نما ناشی از پروسه منطقی سازی هندسه پیچیده، به صورت کاربردی و زیبایی شناختی در این پروژه است.
فیبر شیشه ای بتن مسلح یا GFRC و فیبر شیشه ای پلی استر مسلح یا GFRP به عنوان متریال ایده آل برای پوشش این ساختمان انتخاب گردیدند زیرا این متریال ها خاصیت قدرتمند پلاستیکی یا انعطاف پذیری بالایی دارند و در عین حال پاسخگوی نیازهای بسیار متنوع کاربردی مرتبط با موقعیت های گوناگون در میدان، فضاهای سنتی و درون ساختمان هستند.


در این ترکیب بندی معمارانه اگر سطوح را موسیقی فرض کنیم آنگاه درزهای مابین همانند ریتم موسیقی است. مطالعات فراوانی بر روی هندسه سطوح صورت گرفته تا پنل ها به صورت منطقی و ریاضی ارتباط خود را در امتداد ساختمان و محوطه به صورت پیوسته حفظ نمایند.

این قطعات بر دگرگونی یکپارچه و جنبش ضمنی هندسه سیال خود تاکید می نمایند و راه حل کاربردی برای مشکلات ساخت و ساز مثل تولید، جابجایی و سرهم بندی ارائه نمودند و به مسائل تکنیکی از جمله حرکات موضعی ناشی از پیچش و انکسار، بارهای خارجی، تغییرات دمایی، زمین لرزه و نیروی باد پاسخگویی مناسب داشتند.


برای تاکید بر یکپارچگی ارتباط میان درون و بیرون ساختمان، نورپردازی این مجموعه با ظرافت قابل ملاحظه ای مورد توجه قرار گرفته است.

استراتژی نورپردازی در روز و شب با هم متفاوت است. هنگام روز حجم ساختمان نور را منعکس می سازد و بر اساس حرکت خورشید و نقطه دید پرسپکتیو جلوه ی ساختمان پیوسته در تغییر است.

استفاده از شیشه نیمه انعکاس دهنده به بیننده جلوه های متناوب کوتاه ارائه میکند و نگاه را کنجکاوانه به دنبال خود میکشد بدون این که خط سیر روان درون ساختمان را فاش سازد. در هنگام شب این خصیصه به نحو استادانه ای توسط وسایل نورپردازی در زیر لایه ها که سطوح داخلی را نسبت به بیرون کاملا تمیز میدهد به کار رفته است و یک ترکیب بندی رسمی برای برنامه های دربرگیرنده اش ارائه میدهد و البته پیوستگی میان درون و بیرون را نیز حفظ مینماید.


نقش این مرکز پیرامون چشم انداز وسیع فرهنگی اش با تحقیقات و مطالعات گسترده پیرامون زمینه و توپوگرافی سایت عجین شده است.

به کار بستن این ارتباط مشخص باعث گشته این طراحی در زمینه خود به نحو احسنت هم نشست گردد و در مجموع امکان برگزاری مراسم متنوع فرهنگی را برای یک ملت به ارمغان آورد.

در انتها گفتنی است که معمار ایرانی تیم طراحی شرکت زاها حدید، خانم "سارا شیخ اکبری" مسئولیت طراحی داخلی این پروژه را بر عهده داشته است.





















































































 
علی کیان بازدید : 9 سه شنبه 12 فروردین 1393 نظرات (0)
ساختمان کتابخانه و آرشیو رسانه در مرکز یک میدان قرار گرفته که اطرافش را ساختمان های نظامی و سربازخانه ها احاطه کرده اند ولیکن ملاحظات فراوانی برای تقویت معماری کل این مجموعه صورت پذیرفته است.
\"کتابخانه

 کتابخانه و مرکز آرشیو رسانه، سمبل قدرتمند فرهنگی برای شهر مارسان محسوب میشود. اینجا مکانی است که کاربران در آن به مطالعه، اکتشاف، جمع آوری و تبادل با یکدیگر می پردازند. این بنا بر روی بلندی ملایم سایت خود واقع گشته و در محوطه کاملاً نمایان و ساختمانی مجزاست.


ساختمان کتابخانه و آرشیو رسانه در مرکز یک میدان قرار گرفته که اطرافش را ساختمان های نظامی و سربازخانه ها احاطه کرده اند ولیکن ملاحظات فراوانی برای تقویت معماری کل این مجموعه صورت پذیرفته است.

\"\"

ساختمان با حالت شفاف و هندسه ساده خود مساحتی در ابعاد ۶۰ x ۶۰ متر دارد. سادگی زیاد فرم بنا با مسیرهای زیگزاگ دسترسی به آن در تضاد است. نمای ساختمان، درختان، خیابان و ساختمان های مجاورش را در خود انعکاس میدهد و گویی با وجود اینکه بر بلندی قرار گرفته ولی برای شهر و محیط خود احترام قائل است.

ساختمان طراحی شده تا به عنوان یک مکعب فرهنگی با بدنه شفاف از چهار سو مخاطب را به خود جذب نماید.

\"\"

 طراحی بام سبز برای ساختمان از دید با ارتفاع به آن باعث شده که انگار یک تکه زمین بر روی ساختمان شناور به نظر آید و گویی ساختمان از زمین زیر خود سر برآورده و در عین حال به آن لطمه ای وارد نساخته است.

محوطه سبزی که ساختمان را در بر گرفته چشم را به سمت بالا هدایت میکند، و به ساختمان به عنوان یک آلترناتیو شفاف و جذاب اشاره دارد.

\"\"

مرکز آرشیو رسانه در یک محوطه و حیاط نظامی ساختمانی با چهار نما را نشان میدهد هر یک با دیگری بر اساس سازگاری با دسترسی های روبرویش متفاوت است.

این مرکز هویت خود را از دید ۳۶۰ درجه به خود می گیرد. ساختمان در شب همانند یک فانوس دریایی به این میدان زندگی میبخشد و آن را به فضایی دعوت کننده، باز و روشن مبدل میسازد.

فضای داخلی ساختمان در طبقه اول کاملا باز است و به دور یک پاسیوی ابری شکل وسیع سازماندهی مرکزی دارد، طراحی داخلی الهام گرفته از نقاشی هنرمندی به نام ماتیسه با عنوان \"برگ های کنگر\" است، و احجام داخلی ما را به یاد گلدان های معروف \"آلوار آلتو\" معمار فنلاندی می اندازد.

\"\"

عملکردهای گوناگونی در فضای باز طبقه اول به طور طبیعی پیش بینی شده است، فضایی که به طور پیوسته ارتباط بصری با فضای آزاد و پرتوهای نور خورشید را امکان پذیر میگرداند. کاربری اصلی این قسمت در طبقه اول به عنوان فضایی باز برای مطالعه است.

فضایی است که آرامش را مهیا میسازد و جوّی همراه با تفکر و تعمق برای کاربران ایجاد مینماید که در واقع اثر متقابل عناصر معمارانه قدرتمند آن بر شخص است.

این پاسیوی ابری شکل نسبتاً بزرگ که در مرکز ساختمان پنهان شده برای بازدید کننده یک غافلگیری خوشآیند ایجاد میکند و باعث شده این بنا برای مردم شهر بسیار محبوب شود.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"
علی کیان بازدید : 10 سه شنبه 12 فروردین 1393 نظرات (0)
ساختمان کتابخانه و آرشیو رسانه در مرکز یک میدان قرار گرفته که اطرافش را ساختمان های نظامی و سربازخانه ها احاطه کرده اند ولیکن ملاحظات فراوانی برای تقویت معماری کل این مجموعه صورت پذیرفته است.
کتابخانه و آرشیو رسانه در مون-دو-مارسان فرانسه

کتابخانه و مرکز آرشیو رسانه، سمبل قدرتمند فرهنگی برای شهر مارسان محسوب میشود. اینجا مکانی است که کاربران در آن به مطالعه، اکتشاف، جمع آوری و تبادل با یکدیگر می پردازند. این بنا بر روی بلندی ملایم سایت خود واقع گشته و در محوطه کاملاً نمایان و ساختمانی مجزاست.


ساختمان کتابخانه و آرشیو رسانه در مرکز یک میدان قرار گرفته که اطرافش را ساختمان های نظامی و سربازخانه ها احاطه کرده اند ولیکن ملاحظات فراوانی برای تقویت معماری کل این مجموعه صورت پذیرفته است.


ساختمان با حالت شفاف و هندسه ساده خود مساحتی در ابعاد ۶۰ x ۶۰ متر دارد. سادگی زیاد فرم بنا با مسیرهای زیگزاگ دسترسی به آن در تضاد است. نمای ساختمان، درختان، خیابان و ساختمان های مجاورش را در خود انعکاس میدهد و گویی با وجود اینکه بر بلندی قرار گرفته ولی برای شهر و محیط خود احترام قائل است.

ساختمان طراحی شده تا به عنوان یک مکعب فرهنگی با بدنه شفاف از چهار سو مخاطب را به خود جذب نماید.


طراحی بام سبز برای ساختمان از دید با ارتفاع به آن باعث شده که انگار یک تکه زمین بر روی ساختمان شناور به نظر آید و گویی ساختمان از زمین زیر خود سر برآورده و در عین حال به آن لطمه ای وارد نساخته است.

محوطه سبزی که ساختمان را در بر گرفته چشم را به سمت بالا هدایت میکند، و به ساختمان به عنوان یک آلترناتیو شفاف و جذاب اشاره دارد.


مرکز آرشیو رسانه در یک محوطه و حیاط نظامی ساختمانی با چهار نما را نشان میدهد هر یک با دیگری بر اساس سازگاری با دسترسی های روبرویش متفاوت است.

این مرکز هویت خود را از دید ۳۶۰ درجه به خود می گیرد. ساختمان در شب همانند یک فانوس دریایی به این میدان زندگی میبخشد و آن را به فضایی دعوت کننده، باز و روشن مبدل میسازد.

فضای داخلی ساختمان در طبقه اول کاملا باز است و به دور یک پاسیوی ابری شکل وسیع سازماندهی مرکزی دارد، طراحی داخلی الهام گرفته از نقاشی هنرمندی به نام ماتیسه با عنوان "برگ های کنگر" است، و احجام داخلی ما را به یاد گلدان های معروف "آلوار آلتو" معمار فنلاندی می اندازد.


عملکردهای گوناگونی در فضای باز طبقه اول به طور طبیعی پیش بینی شده است، فضایی که به طور پیوسته ارتباط بصری با فضای آزاد و پرتوهای نور خورشید را امکان پذیر میگرداند. کاربری اصلی این قسمت در طبقه اول به عنوان فضایی باز برای مطالعه است.

فضایی است که آرامش را مهیا میسازد و جوّی همراه با تفکر و تعمق برای کاربران ایجاد مینماید که در واقع اثر متقابل عناصر معمارانه قدرتمند آن بر شخص است.

این پاسیوی ابری شکل نسبتاً بزرگ که در مرکز ساختمان پنهان شده برای بازدید کننده یک غافلگیری خوشآیند ایجاد میکند و باعث شده این بنا برای مردم شهر بسیار محبوب شود.



















 
علی کیان بازدید : 15 سه شنبه 12 فروردین 1393 نظرات (0)
ساختمان مورد طراحی میبایست فضای درونی خاص و به دور از فضاسازی متداول داشته باشد، به علاوه کارفرما هیچ ایده ای در مورد انتظارش از فضای موجود و آنچه قرار است به فروش برساند؛ نداشت!
فروشگاه بی نام در نجف آباد

معماری نیوز:
همانطور که معمار این پروژه، علی دهقانی شرح میدهد: تجربه طراحی فروشگاهی بدون کاربری خاص، یک مورد استثنایی است. ملک آقای حمیدی کارفرمای این پروژه ابعاد و اندازه ای منحصر به فرد داشت.


ساختمان مورد طراحی میبایست فضای درونی خاص و به دور از فضاسازی متداول داشته باشد، به علاوه کارفرما هیچ ایده ای در مورد انتظارش از فضای موجود و آنچه قرار است به فروش برساند؛ نداشت! 

به همین دلیل کار طراحی دشوارتر میشد. اما این همه ماجرا نیست، محیط و بافت بی نظم احاطه کننده این پروژه، محدودیت ارتفاع برای ساخت و محدودیت اقتصادی پروژه همه باید مورد ملاحظه قرار میگرفت.
 
\"\"

ما زمین پروژه را از وسط در محور شمال-جنوب تقسیم نمودیم که به چهار نیم طبقه مجزا قسمت شد و به دلیل محدودیت ارتفاعی تصمیم بر آن شد که قسمت اعظم ساختمان درون زمین ساخته شود. 

لایه های مختلف کف طبقات میبایست بوسیله مسیر حرکتی روان و دید بصری، توجهات را جلب می نمود و به دلیل به صرفه بودن اقتصادی، روان بودن مسیر حرکت تنها از طریق اجرای پلکان امکان پذیر میشد  و به همین دلیل این پله های کم ارتفاع برای طرح مورد توجه واقع شد تا حس مناسب حرکت و حضور در نقاط متنوع در تمام مسیر تا پشت فروشگاه که هدف پروژه بود را ارائه نمایند.
 
\"\"

این هدف که توسط یک نمای بسیار عمیق و گسترش یافته که از ورودی شروع میشد و تا تمام سطوح مجموعه ادامه داشت بوقوع پیوست که  توسط حضور خطوط پر رنگ در پس زمینه ساده و تک رنگ فروشگاه و مسیر این خطوط نور که باعث ایجاد حجم عظیمی از نور شناور از بام تا طبقات زیرین ساختمان میشد، تقویت گشت.

 شکست هایی که در محور و کناره پلکان صورت گرفته باعث از بین رفتن تفاوت حسی ناشی از وجود دیدهای مختلف میشود.
 
\"\"

به گزارش معماری نیوز، کارفرما نمیدانست که آیا یک یا چند فروشگاه خواهد داشت ولیکن توسط تقسیم زمین، وی شانس داشتن 4 واحد مختلف را پیدا نمود. 

ما همچنین حضور پارتیشن های ضروری در کنار پیاده رو را به وی گوشزد نمودیم، و در مواردی که یکی از واحد ها بسته باشد بقیه به فعالیت خود ادامه دهند.

\"\"

 کارفرما معتقد بود نقطه قوت پروژه این است که هنگامی که مشتری برای خرید وارد مجموعه میشود حداقل قادر است از دو طبقه دیگر نیز بازدید به عمل آورد ولیکن علیرغم ارتباط عمیق بصری، هر سطح از دیگری نیز کاملا مجزا است.
 
فاکتور بسیار مهمی که مفهوم اصلی نمای خارجی را شکل داد، محل قرار گرفتن زمین بدون در نظر گرفتن بنای تاریخی مسکونی روبروی زمین بود که این پروژه با آن مواجه شد، زمین در محله ای واقع شده که فعالیت ساخت و ساز در آن بدون توجه به چهره زشتی که این فعالیت ها به این ناحیه از شهر میدهد به شدت در جریان است و بیش از آن این بنای قدیمی نیز متعلق به کارفرمای همین پروژه است.
 
\"\"

 بعد از گفتگو با کارفرما تصمیم بر آن شد بنای تاریخی به حال خود باقی بماند و بعد از احداث ساختمان جدید فروشگاه، یک ارتباط دوجانبه میان معماری این ساختمان ها برقرار گردد. 
 
نمای شفاف شیشه ای فروشگاه و انعکاس ساختمان قدیمی روبرو در بدنه فروشگاه و تماشای تصویری واضح از بنای قدیمی از درون فضای فروشگاه همه قسمتی از این سناریوی طراحی بودند. 
 
\"\"

تصویر از درون این قالب مدرن و پر رنگ قابل مشاهده است و میتواند رکود فضا و محیط را کمرنگ یا نابود گرداند و محیطی شاد و پر نشاط به شهر اهدا بنماید ولو اینکه به کار بردن سازه فولادی برای این طرح بسیار مناسب بود اما به دلیل محدودیت اقتصادی و عرف معمول در منطقه استفاده از سازه بتنی مورد انتخاب قرار گرفت.
 
آقای حمیدی هم اکنون صاحب فروشگاهی است که می تواند در تصمیماتی که او در آینده باید اتخاذ نماید الهام بخش وی باشد. 

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"
 
علی کیان بازدید : 9 شنبه 09 فروردین 1393 نظرات (0)

گذربرمعماری اسلامی _ایرانی میزنیم وبیشتر بااین نوع معماری آشنا میشویم

 

درتصویر بالا نگاره ای از مسجد جامع اردستان واقع در استان اصفهان انداخته ایم

تعداد صفحات : 4

درباره ما
Profile Pic
بهترین معماری
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 16
  • کل نظرات : 2
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 18
  • آی پی دیروز : 3
  • بازدید امروز : 19
  • باردید دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 19
  • بازدید ماه : 21
  • بازدید سال : 79
  • بازدید کلی : 495